Wat is lateralisatie?

Lateralisatie is een fase waarin je een voorkeurskant ontwikkelt zoals een schrijfhand. Jonge kinderen gebruiken beide handen evenwaardig en er is geen besef van links en rechts. Tijdens de lateralisatie ontstaat er een samenwerking van de handen. Een hand die de taak uitvoert en een hand die ondersteunend werkt. Tijdens de kleuterjaren is dit proces in ontwikkeling. Je ontwikkelt niet alleen een voorkeurshand maar ook een voorkeurskant van de ogen, oren, voeten en hersenhelft.

Waarom is lateralisatie belangrijk in het onderwijs?

Wanneer we onze handen bedienen is het handig dat we daar niet meer bij na hoeven te denken. Je pakt je potlood automatisch vast met je rechter hand en gaat schrijven, je linker hand houdt het schrift vast. Je kunt je dan concentreren op wat je gaat schrijven en hoe je iets spelt. We kunnen maar 1 denktaak tegelijk uitvoeren. Wanneer de beweging van je handen niet automatisch is en je moet nadenken hoe je een letter maakt kun je niet tegelijk ook woorden vormen.

Als bewegingen automatiseren is er een goede samenwerking in de verschillende delen van de hersenen. Dit komt leren ten goede.

Wat is lateraliteit

Hoe kun je lateraliteit stimuleren?

– Eigenlijk is het heel eenvoudig om de lateraliteit te stimuleren, namelijk 2 handen tegelijk gebruiken en dezelfde bewegingen maken. Dus met 2 handen verven, kleuren, autootjes rijden, schoonmaken. Dit is belangrijk in de peuter en kleuterleeftijd.

– Het lateraliteitbord is bedoeld  lateralisatie te stimuleren, klik hier voor een afbeelding.

– Activiteiten waarin de handen gaan samenwerken zoals kralen rijgen, veters strikken en knippen.

– Voor werkbladen om de lateraliteit te stimuleren klik hier.

– Gooien, vangen en touwtjes springen vraagt samenwerking van de handen met timing en ruimtelijk inzicht.

Wanneer zie je resultaat?

Wanneer je met twee handen tegelijk verschillende bewegingen kunt maken rond 6 jarige leeftijd is er een goede start gemaakt met lateralisatie. De ontwikkeling duurt tot ongeveer 8 jaar. Kinderen moeten tot die leeftijd de tijd krijgen om de lateraliteit te ontwikkelen, wanneer er te vroeg beroep gedaan wordt op de voorkeurskant gaan kinderen compenseren en leidt dit later tot leerproblemen.

Wie kan mij helpen als lateraliteit de oorzaak is van leerproblemen?

Klik hier voor Kinderkinesiologie. In deze praktijk wordt lateralisatie en bewegend leren ingezet bij kinderen met leerproblemen. Er worden oefeningen gegeven voor lateraliteit en beoordeeld of dit het meest passend is voor jouw kind.

Bedrijfsgegevens
Learning through movements
Jeltewei 34
8622 XS Hommerts

info@learningthroughmovements.nl