Hoe kan een lemniscaat helpen bij leren?

Een lemniscaat of te wel een liggende acht is het oneindig symbool. Wanneer je de beweging volgt van het figuur beweeg je van links naar rechts en terug maar ook van onder naar boven. En precies in het midden maak je de kruising.

Bij jonge kinderen zijn bewegingen van onderlichaam/ bovenlichaam en links/rechts nog niet geïntegreerd. Ze functioneren nog apart van elkaar. Benen en armen bewegen dan ook nog niet synchroon. De bewegingen worden aangestuurd vanuit de hersenen. Verschillende hersendelen sturen verschillende bewegingen aan en die hersendelen werken ook nog niet samen bij jonge kinderen. Dit moet dus worden ontwikkelt. Hierbij kan een lemniscaat helpen. Door met het lijf de liggende 8 beweging te maken stimuleer je verschillende hersendelen tegelijk.

Je hersenhelften te laten samenwerken, waarom is dat?

Door beweging ontstaan verbindingen in je hersenen. Langs deze verbindingen gaat kennis en informatie. Om te kunnen leren zijn deze verbindingen dus nodig. Met je linker hersenhelft leer je letters en met je rechterhersenhelft vormen de letters woorden. Als er verbinding is tussen links en rechts kun je dus van letters woorden maken en dat heet lezen.

Kinderen die een aantal weken dagelijks werken met het lemniscaat verbeteren de motoriek, lezen, spelling en rekenen.

Hoe kun je werken met de liggende 8?

Je start met het volgen van het lemniscaat met je armen in de lucht. Twee handen op elkaar leggen en de liggende acht maken in de lucht aan de hand van een voorbeeld van het figuur.  Grote beweging gaan vooraf aan kleine beweging. Je kunt een lemniscaat maken van stoepkrijt en erover heen lopen of met een autootje de racebaan volgen.

Daarna kun je het figuur met je vingers volgen op papier of in zand. Belangrijk is dat je beide handen gebruikt, apart van elkaar en samen. Dus met een vinger van je linkerhand en een vinger van je rechterhand en daarna met beide vingers tegelijk. Je kunt kinderen ook laten spelen met een lemniscaatbord. Klik hier voor een afbeelding.

Wanneer een kind op een blanco vel papier zonder voorbeeld een lemniscaat kan tekenen herhaaldelijk dan heb je een goed begin van de ontwikkeling voor leren gemaakt. Herhalen maakt een stevig fundament. Vaak zie je bij kinderen die moeite hebben met lezen en schrijven dat ze nog niet de liggende 8 kunnen tekenen, vooral in de kruising in het midden is het moeilijk.

Ontspanning voor je ogen

Bij het lemniscaat knikkerbord rolt de knikker in de vorm en door dit te volgen met je ogen geeft ontspanning. Wanneer kinderen even pauze nodig hebben tijdens het lezen of rekenen doet dit bord wonderen. Het figuur herhaaldelijk overtrekken met een pen en dan volgen is ook fijn.

Het volgen van het lemniscaat met de ogen helpt om de leesbeweging beter te kunnen maken. Beide ogen moeten namelijk van links naar rechts, naar beneden en weer van links naar recht bewegen bij het lezen.

Het ABC

Wanneer je letters maakt heb je gevoel van richting nodig. In het lemniscaat kun je de letters van het alfabet vinden wanneer je de pijlen volgt samen met de middenlijn. Klik voor een voorbeeld hier. Dus het lemniscaat is een mooie tool voor het leren van letters als voorbereidend schrijven.

Wie kan mij helpen bij het leren werken met de lemniscaat?

Klik hier voor Kinderkinesiologie. In deze praktijk wordt het lemniscaat en bewegend leren ingezet bij kinderen met leerproblemen. Je leert hoe je kunt werken met het lemniscaat en of dit het meeste geschikt is voor jouw kind.

Bedrijfsgegevens
Learning through movements
Jeltewei 34
8622 XS Hommerts

info@learningthroughmovements.nl