Bewegen en zintuigelijke ontwikkeling
Door rollen, kruipen, zitten, staan en lopen kan een kind controle krijgen over zijn lijf. Door veel herhaling worden de lichamelijke vaardigheden automatisch en groeit de hersencapaciteit. Deze bewegingen zijn een voorloper op de motoriek. Bij complexe beweging zoals huppelen is er samenwerking van verschillende bewegingen nodig. Het is dus belangrijk dat er een goede en stevige basis is.
We ervaren de wereld om ons heen via de zintuigen. De wereld krijgt betekenis en daardoor ontstaat een vertrouwd gevoel. Kinderen ontwikkelen pas goed wanneer zij zich veilig voelen. Eerst bieden de ouders veiligheid maar op weg naar zelfstandigheid moet een kind zelfvertrouwen ontwikkelen. Als je de omgeving kent en begrijpt groeit zelfvertrouwen vanzelf. Kinderen moeten dus veel ervaren via het gevoel, smaak, zien en horen. Taal krijgt ook betekenis door ervaring via alle zintuigen en niet alleen door kijken.
Welke problemen dit kan geven wanneer nog onvoldoende ontwikkeld:
- Wel horen maar niet luisteren;
- Problemen met rekenen;
- Slechte woordenschat;
- Achterstand begrijpend lezen;
- Slecht handschrift;
- Onveilig gevoel;
- Problemen met gym en motoriek;
- Onzelfstandigheid.
Wat kun je doen?
Kinderen doen spelenderwijs leuke en gerichte bewegingen. Hierdoor leert een kind zijn lichaam en de wereld om zich heen kennen. Dit geeft basis voor de motorische vaardigheden van kinderen en verbetert begrip in taal en cijfers. Zelfstandigheid en zelfvertrouwen groeit.
[xyz-ips snippet=”producten-per-pagina”]
[xyz-ips snippet=”video-bij-product”]