Primaire reflexen
Als baby heb je bewegingen die vanzelf gaan, als een reflex. Deze primaire reflexen zijn nodig om te overleven zoals de zuigreflex. Een baby kan vanaf de geboorte al zuigen om voedsel binnen te krijgen, je hebt geen tijd om dit eerst te leren. Baby’s hebben ook reflexen om ze te helpen bij de ontwikkeling om te leren rollen, kruipen, zitten en staan.
Door veel te bewegen worden de bewegingen aangestuurd vanuit de hersenen en gaan ze niet meer vanzelf. De primaire reflexen verdwijnen en maken plaats voor gestuurde beweging. Hiervoor moet je dus wel veel bewegingen maken. Door te oefenen en bewegen ontwikkelen de hersenen.
Wanneer er geen goede beweging is of een trauma,zoals ziekte in de babytijd, kan het zijn dat reflexen actief blijven. Je beweegt dus vanzelf zonder dat je het wilt. Deze reflexen zijn sterker dan een gestuurde beweging, omdat overleven het belangrijkste is. Je probeert de reflexen te onderdrukken en gaat compenseren maar het fundament, een goede ontwikkeling mist en dit gaat problemen geven.
Welke problemen dit kan geven wanneer nog onvoldoende ontwikkeld:
- Niet stil kunnen zitten en lage concentratie;
- Veel struikelen en onhandigheid;
- Ligt bij schrijven en lezen met hoofd op de tafel, voeten om de stoel geklemd;
- Overgevoelig voor licht, geluid en tast;
- Plast nog lang in de broek;
- Kan pen niet goed vasthouden en bijt erop;
- Loopt op de tenen;
- Onzeker en faalangstig.
Wat kun je doen?
Kinderen doen spelenderwijs leuke en gerichte bewegingen. Hierdoor verdwijnen primaire reflexen alsnog en bouw je aan en goed basis voor de ontwikkeling van kinderen.
[xyz-ips snippet=”producten-per-pagina”]
[xyz-ips snippet=”video-bij-product”]