Stress verminderen bij kinderen

Steeds meer kinderen ervaren stress en dat is ook niet verwonderlijk in een maatschappij waar er veel prikkels zijn, overvolle agenda’s, lange dagen op school en de opvang en prestatiedruk. Maar ook als er voldoende tijd is krijg je te maken met stress, dat is het leven. Wat is stress precies en wat kun je als ouder en verzorger doen om stress te verminderen bij kinderen?

Wat is stress?

Stress is niets minder dan een reactie van ons lijf op gevaar, door de stress worden we alert en zorgen we dat we overleven. Is het gevaar geweken dan verlaat de stress het lichaam. Echter blijft het gevaar dan hoopt stress op, krijg je vervolgens klachten en is er onrust en onbalans in ons lijf. Dit is wat we in de volksmond stress noemen.

Wat is dan het gevaar waardoor ons lichaam in de stress toestand komt? Dit is natuurlijk een verwonding of dreiging van verwonding maar ook verkeerd voedsel, heftige emoties, zorgen en alle nieuwe ervaringen die ons lijf nog niet kent. Dit noemen we stressoren.

De reactie op stress van het lijf zijn vechten, vluchten en bevriezen.

Wat zijn de symptomen van stress?

Wanneer kinderen heftige emoties hebben of veel emoties die niet geuit worden, uit dit zich vaak in buikpijn en niet goed kunnen slapen.

Bij kinderen op school die moeite hebben met leren of die worden overvraagd worden vaak druk en boos.

Bij teveel zorgen en nadenken zie je hoofdpijn en bij verlies van controle over de situatie bedplassen.

Je ziet kinderen die niet lekker in hun vel zitten en op een negatieve manier aandacht vragen.

Hoe kom je van stress af?

Door veel te bewegen komen kinderen  van stress af. Als ons lijf stress ervaart gaan we vluchten of vechten. Dit moeten we dan ook letterlijk doen. Bij vluchtgedrag kun je gaan rennen, springen, stampvoeten, schoppen en vooral beweging van de benen. Bij vechtgedrag kun je denken aan boksen, scheuren, gooien, knijpen en vooral beweging met kracht via de armen.

Emoties willen gezien en geuit worden. Dus benoem de emotie zonder het waarom te weten en geef het ruimte. Huilen mag en boos zijn ook. Op boos zijn zit vaak een taboe, we zeggen doe maar rustig, we gaan gelijk oplossen en redenen benoemen om niet boos te hoeven zijn. Nee, boos zijn is in essentie opkomen voor jezelf. Je kunt het begrenzen omdat we niet mogen schelden, iemand zeer doen en dingen stukmaken.  Hoe geeft je dan ruimte aan boosheid? Door te slaan op een kussen, stampen, schreeuwen (in kussen), knijpen in stressballen of buiten om te rennen. Vind uit wat bij het kind past.

Knuffelen, wiegen, water drinken, slapen en tijd verminderen stress ook.

Is de stress zo heftig en is er sprake van bevriezing zoek dan hulp om het te verwerken. De stress en de situatie moeten worden ontkoppeld van elkaar om er later niet opnieuw last van te krijgen.

Wie kan mij helpen om in balans te komen?

Klik hier voor Kinderkinesiologie. In deze praktijk wordt de oorzaak van stress gevonden en in balans gebracht want het is niet altijd duidelijk wat stress veroorzaakt. Er worden oefeningen gegeven die het meest passend is voor jouw kind om de stress blijvend te verminderen.

Bedrijfsgegevens
Learning through movements
Jeltewei 34
8622 XS Hommerts

info@learningthroughmovements.nl